Wwieland Blog

Metoda World Café

22.10.2019 09:53
by Wwieland
by Wwieland
Metoda World Café

Imaginează-ți că stai cu un grup mic de oameni la masă într-o cafenea confortabilă; ai o discuție stimulentă și vezi că și la cealaltă masă de lângă voi, de asemenea, există conversații la fel de interesante și expansive.

Întreaga cafenea apare ca un singur spațiu de inspirație pentru conversații; plin de grupuri mici de oameni. Ești curios să afli de unde provine această atmosferă și ce se discută la celelalte mese. Poate că s-ar putea să înveți și mai mult și să descoperi lucruri importante împreună. Să schimbăm mesele și să amestecăm grupurile! Să scriem tot ceea ce pare important într-o conversație pe o masă, pentru ca și ceilalți participanți să poată vedea! ”

Ideea metodei World Café este de a determina participanții să discute între ei pe subiecte sau probleme care contează cu adevărat. Nu dialoguri simple de tip chit-chat, ci subiecte relevante, în cerc restrâns și în grupuri interschimbabile.

Această metodă de workshop sau conferință în sine este una foarte flexibilă, poate fi aplicată în circumstanțe diferite și cu diferite dimensiuni de grupuri (între 25-200 de persoane).

Cele mai importante elemente sunt întrebările corecte, găzduirea cafenelei (facilitarea) și un mediu sau un cadru ospitalier.

Chiar dacă metoda pare destul de simplă, și există mai multe descrieri sau referințe ce pot fi descărcate din diferite surse, noi îți recomandăm să înveți această metodă de la un facilitator experimentat, pentru a avea o planificare atentă, cu toate accesoriile necesare, astfel încât să se evite greșelile inconveniente și capcanele.

Partea cea mai complicată a metodei, este de a pune întrebări corecte, care să trezească cu adevărat interesul, să atragă și să implice fiecare participant să își împărtășească opiniile.

Momentul este, de asemenea, un aspect crucial pentru a lăsa suficient timp pentru ca participanții să se încălzească și să poată gândi și asculta mai profund, dar, în același timp, să nu să se plictisească și să nu își scadă nivelul de energie dacă rămân fără idei.

Își recomandăm surse utile de inspirație pentru această metodă: www.theworldcafe.com

Instrumentele utile de facilitare și moderare folosind metoda World Cafe le vei gasi in magazinul on-line Wwieland. 

Creare magazin online